Sayfalar

23 Kasım 2013 Cumartesi

Yağlar

       Yağ, depolanmış enerji kaynağıdır. Her gramı diğer besinlerden daha çok kalori içerir. Zeytinyağı gibi doymamış yağlar, temel besin öğelerini (temel yağ aistleri) sağladığından hiçbir diyet tümüyle yağsız önerilmiyor. Yağlar ayrıca ekstra kalorinin başlıca kaynağı olarak ve kandaki kolesterol düzeyini artırarak kalp ve damar hastalıklarına da davetiye çıkarıyorlar.
Özellikler doymuş yağlar kolesterol düzeyini artırarak kalp hastalıklarına neden oluyor.

        Doymuş yağların en çok bulunduğu besinler, kırmızı etler, kümes hayvanları derisi, tereyağı, tam yağlı süt ve süt ürünleridir. Doymamış yağlar ise bitkisel kaynaklıdır ve kolesterol seviyesini arttırmazlar. Fakat iki tip doymamış yağda kandaki iki çeşit kolesterolü değişik yoldan etkiliyor. Doymuş yağlar kötü huylu olan LDL kolesterolü kana taşıyan ve arterlere boşaltan bir yağ tipidir. Kolesterol arterlerde birikip kalbe giden kan akımını engelleyebiliyor. Bu hastalığa " arterosklerozis" deniyor. İyi huylu olan HDL kolesterol, LDL kolesterol tarafından bırakılan yağ kalıntılarını toplayıp, bunları zararsız ürünlere dönüştürerek karaciğere taşınmasını sağlıyor. Çoklu doymamış yağlar total kolesterolü düşürüyor ama fazlası HDL'yi azaltıyor. Tekli doymamış yağlar ise, yalnızca LDL'yi düşürüyor, HDL kolesterolü azaltmıyorlar.
     
       Bitkisel yağlarda özellikle dikkat edilmesi gereken margarinlerdir. Bitkisel yağlar margarinlere dönüştürülürken hidrojen katılıyor. Bu tip yağlar da LDL seviyesini artırabiliyor. Sıvı bitkisel yağ en iyi seçim olarak öneriliyor. Margarinlerden kesinlikle uzak kalmak gerekiyor.

Yaşasın Yemek "Beslenme ve Kilo Yönetimi" Kitabından, Doğan Kitap
Prof Dr Osman MÜFTÜOĞLU
Not : Beslenme ve Kilo Yönetimi ile ilgili bir çok bilgiye sahip olmak için başucunuzda mutlaka bulundurmanız gereken bir kitaptır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder